Η διαδικασία του πέψης ξεκινά μόλις αρχίσουμε να μασάμε το φαγητό μας. Στο στόμα, το στομάχι και τα έντερα, τα πεπτικά ένζυμα διασπούν τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε λεπτά κομμάτια, επιτρέποντας τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αρκετοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τη μείωση της αποτελεσματικότητας αυτής της διαδικασίας και μερικές φορές χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια.
Η πεπτική διαδικασία
Τα ένζυμα και τα προβιοτικά βακτηρίδια διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, επειδή ουσιαστικά κάθε βιοχημική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο σώμα και κατά την πεπτική διαδικασία απαιτεί την παρουσία τους.
Η ζωή, όπως γνωρίζουμε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη δράση των ενζύμων - ακόμη και με την παρουσία επαρκούς ποσότητας νερού, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων. Τα ένζυμα είναι απαραίτητα! Δρουν ως καταλύτες στις διαδικασίες της ζωής, επιταχύνοντας τις αντιδράσεις που απαιτούνται για να διατηρηθεί η ζωή. Όταν τα επίπεδα των ενζύμων είναι χαμηλά, οι αντιδράσεις επιβραδύνονται σε τέτοιο βαθμό που το σώμα αρχίζει να υποφέρει.
Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα περιέχει επίσης δισεκατομμύρια ζωντανά εντερικά βακτηρίδια - ένα μείγμα κάποιων καλών και μερικών δυνητικά επιβλαβών στελεχών. Τα "καλά βακτήρια" συμβάλλουν στη μεταβολή της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας με θετικό τρόπο, καθώς αναστέλλουν την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων, προωθούν την καλή πέψη, ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία και αυξάνουν την αντίσταση στις λοιμώξεις.
Γιατί υποφέρουμε από πεπτικές διαταραχές;
Ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την πεπτική μας υγεία:
- Στρες. Είμαστε πιο αγχωμένοι, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.
- Γρήγορο φαγητό. Τρώμε τα τρόφιμά μας με γρήγορο ρυθμό και συχνά εν κινήσει.
- Διατροφή.
- Καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος και επεξεργασμένων σιτηρών και παστεριωμένων γαλακτοκομικών που είναι δύσκολο να αφομοιώσουμε.
- Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε τείνουν επίσης να στερούνται ενζύμων και να δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον στα έντερα - που οδηγεί σε μόλυνση, υπερανάπτυξη ζύμης και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Καταναλώνουμε πάρα πολλά τρόφιμα που είναι κατεψυγμένα, αποξηραμένα, ακτινοβολημένα, φορτωμένα με συντηρητικά, χρώματα και γεύσεις και καλυμμένα με φυτοφάρμακα.
- Καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος και επεξεργασμένων σιτηρών και παστεριωμένων γαλακτοκομικών που είναι δύσκολο να αφομοιώσουμε.
- Τρόποι μαγειρικής. Καταστρέφουμε πολλά από τα ένζυμα στο φαγητό μας με τον τρόπο μαγειρέματος και ως εκ τούτου το σώμα μας πρέπει να παρέχει όλα τα απαραίτητα ένζυμα για τη διάσπαση του φαγητού.
- Ηλικία. Τα ευεργετικά - καλά βακτήρια και τα επίπεδα των πεπτικών ενζύμων μειώνονται με την πάροδο των ετών καθώς επίσης με τη χρήση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων - συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών.
- Ταξίδια. Και όμως τα ταξίδια στο εξωτερικό, πέρα απο ευχάριστη εμπειρία, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, λόγω των διαφορετικών τροφικών επιλογών.
Τι μπορούμε να κάνουμε?
Το πρώτο βήμα είναι να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, ωστόσο συχνά αυτό δεν αρκεί. Η χρήση συμπληρώματος πεπτικών ενζύμων συνιστάται για άτομα που πάσχουν από πεπτικές διαταραχές.
Τα πεπτικά ένζυμα σπάνε τις διάφορες ομάδες τροφίμων σε σταδιακά μικρότερα συστατικά. Τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο της πέψης στο στομάχι, αυξάνοντας την ποσότητα των τροφίμων που διασπάται. Αυτό οδηγεί σε λιγότερη ακατέργαστη τροφή που εισέρχεται στο παχύ έντερο και αυτό επιτρέπει να απορροφώνται πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.
Σημαντική Συμβουλή: Όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα πεπτικού ενζύμου, αναζητήστε ένα προϊόν που να περιέχει: Αμυλάση (για την διάσπαση των υδατανθράκων), Λιπάση (για τη διάσπαση του λίπους), Πρωτεάση (για την διάσπαση των πρωτεϊνών), Κυτταρινάση (για την διάσπαση της κυτταρίνης) και Λακτόζη (για την αποικοδόμηση των γαλακτοκομικών προϊόντων). Αυτά είναι πέντε από τα πιο σημαντικά ένζυμα που χρειάζεται το σώμα για την πέψη, με πιο γνωστό την λακτόζη, λόγω των υψηλών επιπέδων δυσανεξίας που εμφανίζει πλήθος ανθρώπων.
Τέλος η υδροχλωρική βηταΐνη είναι επίσης σημαντική, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα υδροχλωρικού οξέος - την πρωτογενή πεπτική βοήθεια στο στομάχι για την διάσπαση των πρωτεϊνών. Τα χαμηλά επίπεδα υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι είναι μια κοινή αιτία για δυσφορία του στομαχιού.
Πηγή: Natures Aid Greece Blog