Όταν μια πρωτεΐνη περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα σε αναλογία παρόμοια με εκείνη που απαιτείται από το σώμα, έχει υψηλή βιολογική αξία. Όταν ένα ή περισσότερα από τα απαραίτητα αμινοξέα λείπουν ή υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες, η πρωτεΐνη έχει χαμηλή βιολογική αξία.

Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης είναι ένας αριθμός από το 100 μέχρι το 0, που περιγράφει το πόσο καλά απορροφάται από το σώμα. Πιο συγκεκριμένα, είναι το μέτρο του ποσοστού της πρωτεΐνης, το οποίο πραγματικά ενσωματώνεται στις πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος.

Ο πίνακας των βιολογικών τιμών δείχνει ότι οι πρωτεΐνες στα αυγά (ασπράδι και κρόκο) έχει την υψηλότερη βιολογική αξία. Το ρύζι (καφέ) και η κινόα έχει υψηλότερη βιολογική αξία από ό, τι το βόειο κρέας ή το κοτόπουλο! Αυτό ισχύει ανά γραμμάριο πρωτεΐνης που καταναλώνεται. Το βόειο κρέας και το κοτόπουλο είναι πολύ πιο πλούσια σε πρωτεΐνη ανά μερίδα από ότι είναι το ρύζι.