Το έλαιο καρύδας (coconut oil) είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υγιεινές υπερτροφές (superfood).  Ο μοναδικός συνδυασμός λιπαρών οξέων που περιέχει μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας, όπως την απώλεια λίπους, την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και άλλα σημαντικά οφέλη.

 

Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε  τα κορυφαία 10 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία από το λάδι καρύδας.
 

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

1. Το έλαιο καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε υγιή κορεσμένα λιπαρά που έχουν διαφορετικές επιδράσεις, σε σχέση με  άλλα λίπη, στη διατροφή σας.

Τα λιπαρά του coconut oil  μπορούν να ενισχύσουν την καύση λίπους και να παρέχουν στο σώμα και τον εγκέφαλό σας άμεση ενέργεια. Αυξάνουν επίσης την καλή HDL χοληστερόλη στο αίμα σας, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα περισσότερα λίπη στη διατροφή ονομάζονται τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας, αλλά τα λίπη στο έλαιο καρύδας είναι γνωστά ως τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), γεγονός που τα καθιστά πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό. (1).

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs) πηγαίνουν κατευθείαν στο ήπαρ, όπου χρησιμοποιούνται ως γρήγορη πηγή ενέργειας ή μετατρέπονται σε κετόνες.  Οι κετόνες μπορούν να έχουν ισχυρά οφέλη για τον εγκέφαλο και είναι υπό σειρά μελετών ως θεραπεία για την επιληψία, την νόσο Alzheimer και άλλες καταστάσεις.

 

 

2. Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν πολύ λάδι καρύδας είναι υγιείς

Η καρύδα είναι ένα εξωτικό φαγητό για το δυτικό κόσμο, που καταναλώνεται κυρίως από ανθρώπους που ακολουθούν υγιεινή διατροφή. 

Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, η καρύδα (πηγή του ελαίου καρύδας) είναι μια διατροφική βάση για πολλές γενιές των ντόπιων κατοίκων.

Το καλύτερο παράδειγμα ενός τέτοιου πληθυσμού είναι οι Τοκελάουοι (Tokelauans), που ζουν στον Νότιο Ειρηνικό. Καλύπτουν πάνω από το 60% των θερμίδων τους από καρύδες. Όταν έγινε μελέτη διαπιστώθηκε ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση υγείας, με πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων (2).

Ένα άλλο παράδειγμα ενός πληθυσμού που καταναλώνει πολλή καρύδα και κατέχει άριστη υγεία είναι οι Kitavans (3).

 

 

3. Το έλαιο καρύδας μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας του σύγχρονου κόσμου.
Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι θέμα θερμίδων, άλλοι (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος) πιστεύουν ότι οι πηγές αυτών των θερμίδων είναι επίσης πολύ σημαντικές.

Είναι γεγονός ότι διάφορα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα και τις ορμόνες μας με διαφορετικούς τρόπους. Από αυτή την άποψη, μια θερμίδα δεν είναι απλά μια θερμίδα.

Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCTs) στο έλαιο καρύδας μπορούν να αυξήσουν την καύση θερμίδων σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα με λίπη μακράς αλυσίδας (4).

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 15-30 γραμμάρια MCT ημερησίως αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 5%, με συνολική καύση περίπου 120 θερμίδες την ημέρα (5).

 

 

4. Το έλαιο καρύδας μπορεί να σκοτώσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς

Το λαουρικό οξύ 12-άνθρακα (c12) αποτελεί περίπου το 50% των λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας. 
Όταν το λαουρικό οξύ διασπάται κατά την πέψη, σχηματίζει μια ουσία που ονομάζεται μονολαουρίνη

Τόσο το λαουρικό οξύ όσο και η μονολαουρίνη μπορούν να εξοντώσουν επιβλαβή παθογόνα όπως τα βακτήρια, οι ιοοί  και οι μύκητες (6).

Για παράδειγμα, αυτές οι ουσίες έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην εξόντωση των βακτηρίων Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) και του μύκητα Candida albicans (Το χρόνιο σύνδρομο της Καντιντίασης)  (7, 8).

 

 

5. Το έλαιο καρύδας μπορεί να μειώσει την πείνα, βοηθώντας να τρώτε λιγότερα

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας είναι ότι μπορούν να μειώσουν την πείνα σας.

Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο μεταβολισμού των λιπών, επειδή οι κετόνες μπορούν να προκαλέσουν μια ελάττωση της όρεξης (9).

Σε μία μελέτη, διάφορες ποσότητες τριγλυκεριδίων μέσης και μακράς αλυσίδας χορηγήθηκαν σε 6 υγιείς άνδρες. Οι άντρες που κατανάλωναν τα περισσότερα MCT έλαβαν 256 λιγότερες θερμίδες την ημέρα, κατά μέσο όρο (10).

Μια άλλη μελέτη σε 14 υγιείς άνδρες ανακάλυψε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα MCTs στο πρωινό είχαν ανάγκη για λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα (11).

Αυτές οι μελέτες ήταν μικρές και έγιναν για σύντομες χρονικές περιόδους. Εάν οι πρακτικές αυτές διαρκέσουν μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να συμβάλουν  στη μείωση του βάρους με την πάροδο του χρόνου.

 

 

6. Τα λιπαρά οξέα στις καρύδες μπορούν να μειώσουν τις επιληπτικές κρίσεις

Στις μέρες μας μελετάται η λεγόμενη Κετογονική δίαιτα (πολύ χαμηλών υδατανθράκων, πολύ υψηλών λιπαρών) γνωστή ως Ketogenic Diet ή Keto Diet για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών.

Η πιο γνωστή θεραπευτική εφαρμογή αυτής της δίαιτας είναι η θεραπεία της -ανθεκτικής σε φάρμακα- επιληψίας στα παιδιά (12).

Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων και μεγάλων ποσοτήτων λίπους, γεγονός που οδηγεί σε πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις κετονών στο αίμα.

Για κάποιο λόγο, η συγκεκριμένη  διατροφή μειώνει δραματικά τον ρυθμό των επιληπτικών κρίσεων σε επιληπτικά παιδιά, ακόμη και σε εκείνα που δεν είχαν επιτυχία με πολλούς διαφορετικούς τύπους φαρμάκων.

Επειδή τα λιπαρά οξέα στο λάδι καρύδας μεταφέρονται στο ήπαρ και μετατρέπονται σε κετόνες, συχνά χρησιμοποιούνται σε επιληπτικούς ασθενείς για να προκαλέσουν κέτωση,  ενώ παράλληλα επιτρέπουν λίγο περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή (13, 14).

 

 

7. Το έλαιο καρύδας μπορεί να αυξήσει την καλή HDL χοληστερόλη

Το έλαιο καρύδας περιέχει φυσικά κορεσμένα λίπη που αυξάνουν την καλή HDL χοληστερόλη στο σώμα σας. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μετατροπή της κακής LDL χοληστερόλης σε λιγότερο επιβλαβή μορφή.

Λόγω της αύξησης της HDL, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το λάδι καρύδας θα μπορούσε να είναι καλό συμπλήρωμα για την υγεία της καρδιάς σε σύγκριση με πολλά άλλα λίπη.

Σε μία μελέτη σε 40 γυναίκες, το έλαιο καρύδας μείωσε τη συνολική και την  LDL χοληστερόλη ενώ αύξησε την HDL σε σύγκριση με το σογιέλαιο (15).

Μια άλλη μελέτη σε 116 ασθενείς έδειξε ότι ένα διαιτητικό πρόγραμμα που περιελάμβανε έλαιο καρύδας αύξησε τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης (16).

 

 

8. Το λάδι καρύδας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα, τα μαλλιά και την οδοντική υγεία

Το έλαιο καρύδας έχει πολλές χρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την κατανάλωση του ως φαγητό. .

Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως καλλυντικό  για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών τους.

Μελέτες σε άτομα με ξηρό δέρμα δείχνουν ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε υγρασία του δέρματος. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα με έκζεμα (17, 18).

Το λάδι καρύδας μπορεί επίσης να συμβάλει στην υγεία των  μαλλιών και μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα ως ήπιο  αντηλιακό, όπου φέρεται να εμποδίζει περίπου το 20% των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου (19, 20)

Μια άλλη εφαρμογή είναι η χρήση του  σαν στοματικό διάλυμα (oil pulling), κατά την οποία το λάδι καρύδας μπορεί να σκοτώσει μερικά από τα επιβλαβή βακτηρίδια στο στόμα, να βελτιώσει την οδοντική υγεία και να μειώσει την κακή αναπνοή (21, 22, 23).

 

 

9. Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με Alzheimer

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας παγκοσμίως και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Σε ασθενείς με Alzheimer, φαίνεται ότι υπάρχει μειωμένη ικανότητα χρήσης της γλυκόζης για παραγωγή ενέργειας σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι οι κετόνες μπορούν να παράσχουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα, που παρουσιάζουν δυσλειτουργία και να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer (24).

Σε μια μελέτη του 2006, η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μεσαίας αλυσίδας οδήγησε σε βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε ασθενείς με ήπιες μορφές της νόσου του Alzheimer (25).

Ωστόσο, να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη ιδιότητα είναι σε ερευνητικό στάδιο και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι το έλαιο καρύδας βοηθάει στη νόσο του Alzheimer.

 

 

10. Το έλαιο καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος, ειδικά στην κοιλιακή χώρα

Δεδομένου ότι το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει την καύση λίπους, έχει νόημα ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Το έλαιο καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο καταλαμβάνει την κοιλιακή κοιλότητα και τα γύρω όργανα (4).

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο λίπος όλων και συνδέεται άμεσα με πολλές χρόνιες ασθένειες του δυτικού κόσμου.

Η μέτρηση της περιφέρεια της μέσης είναι ένα σημαντικός δείκτης για την ποσότητα λίπους στην κοιλιακή κοιλότητα.

Σε μια μελέτη 40 γυναικών με κοιλιακή παχυσαρκία, η συμπλήρωση με 30 ml (2 κουταλιές) λάδι καρύδας ημερησίως οδήγησε σε σημαντική μείωση τόσο του ΔΜΣ όσο και της περιφέρειας της μέσης για περίοδο 12 εβδομάδων (15).

Μια άλλη μελέτη σε 20 παχύσαρκους άνδρες κατέγραψε μείωση της περιφέρειας μέσης κατά  1,1 ίντσα (2,86 cm) μετά από 4 εβδομάδες με 30 ml (2 κουταλιές της σούπας) ελαίου καρύδας ανά ημέρα (26).

 



Αν θέλετε να προμηθευτείτε λάδι καρύδας, στο eshop μας (megaproteinstore.gr) θα βρείτε αρκετές επιλογές σε συμπληρώματα με Λάδι Καρύδας, όπως και στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Για καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάποιο οργανικό, παρθένο λάδι καρύδας και να αποφύγετε τα επεξεργασμένα.

Αυτό ο δεκάλογος είναι πραγματικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λάδι καρύδας για πολλές χρήσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Κλείνουμε αυτό το αφιέρωμα στο Coconut Oil,  με τις 
 

30 καλύτερες χρήσεις του Coconut Oil

  1. Προστασία από τον ήλιο
  2. Αύξηση του μεταβολισμού
  3. Μαγείρεμα με ασφάλεια σε υψηλές θερμοκρασίες
  4. Βελτίωση της υγεία των δοντιών
  5. Ανακούφιση από ερεθισμό του δέρματος και έκζεμα
  6. Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου
  7. Φτιάξτε μια “υγιεινή” μαγιονέζα
  8. Ενυδάτωση του δέρματος και της επιδερμίδας
  9. Καταπολέμηση λοιμώξεων
  10. Αύξηση της καλής HDL χοληστερίνης
  11. Ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων
  12. Φτιάξτε μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
  13. Μειώστε το λίπος της κοιλιάς
  14. Προστασία - φροντίδα των μαλλιών
  15. Μασάζ σε νεογέννητα και μη
  16. Μείωση της πείνας και της λήψης τροφής
  17. Επούλωση πληγών
  18. Υγεία των οστών
  19. Βάση για μη τοξικό εντομοαπωθητικό
  20. Καταπολέμηση του σύνδρομο της Καντιντίασης (Candida)
  21. Μείωση της φλεγμονής
  22. Φυσικό αποσμητικό
  23. Γρήγορη πηγή ενέργειας
  24. Καταπολέμηση σκληρύνσεων του δέρματος 
  25. Υγεία του ήπατος
  26. Ανακουφίστε τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
  27. Φτιάξτε Dressing για  σπιτική σαλάτα 
  28. Αφαιρέστε το Μακιγιάζ
  29. Μαλακώστε τα σκασμένα χείλη
  30. Κάνετε τα ξύλινα έπιπλα να λάμψουν!

 


Written by Kris Gunnars, BSc on January 11, 2018

Αναδημοσίευση από το healthline.com


 

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

(1) Coconut oil and palm oil's role in nutrition, health and national development: A review
(2)  Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies.  

(3) Apparent absence of stroke and ischaemic heart disease in a traditional Melanesian island: a clinical study in Kitava. 

(4)  Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials.
(5)  Twenty-four-hour energy expenditure and urinary catecholamines of humans consuming low-to-moderate amounts of medium-chain triglycerides: a dose-response study in a human respiratory chamber.

(6) Fatty Acids and Derivatives as Antimicrobial Agents     

(7) Equivalence of lauric acid and glycerol monolaurate as inhibitors of signal transduction in Staphylococcus aureus.
(8) In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria.

(9) A Ketone Ester Drink Lowers Human Ghrelin and Appetite.

(10) Covert manipulation of the ratio of medium- to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men.

(11) Influence of medium-chain and long-chain triacylglycerols on the control of food intake in men          

(12) Ketogenic diet and other dietary treatments for epilepsy.
(13) Effectiveness of Medium Chain Triglyceride Ketogenic Diet in Thai Children with Intractable Epilepsy.

(14)  Medium-chain triglyceride ketogenic diet, an effective treatment for drug-resistant epilepsy and a comparison with other ketogenic diets.   

(15)  Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity.
(16)  A Coconut Extra Virgin Oil-Rich Diet Increases Hdl Cholesterol And Decreases Waist Circumference And Body Mass In Coronary Artery Disease Patients.  

(17) A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis.      (18) The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double-blind, clinical trial.

(19) Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage.

(20) Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation.

(21) Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: A randomized, controlled, triple-blind study

(22) Effect of oil pulling on plaque induced gingivitis: A randomized, controlled, triple-blind study       

(23) Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial     

(24) Can ketones compensate for deteriorating brain glucose uptake during aging?

(25) Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults.

(26)  An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity