H Γλουταμίνη αν και ανήκει στα "μη απαραίτητα αμινοξέα" του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ανθρώπινο σώμα. Θα τη βρείτε στα τρόφιμα που έχουν πρωτεΐνη όπως ψάρι, κρέας, όσπρια γαλακτοκομικά αλλά και σε συγκεκριμένα λαχανικά όπως στον μαϊντανό, το λάχανο και το ωμό σπανάκι.
Η γλουταμίνη ως συμπλήρωμα χορηγείται σε σκόνη ή κάψουλες και αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Αθλητές χρησιμοποιούν ευρέως συμπληρώματα γλουταμίνης σε περιόδους αποκατάστασης από τραυματισμούς και είναι σημαντικό ότι δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την λήψη της.
Η οικοδόμηση των μυών χρειάζεται πολλή σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Η μη αναπλήρωση των καυσίμων των μυών καθώς και η ανεπαρκής ανάπαυση, μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε καταβολική κατάσταση, όπου ο μυϊκός ιστός καταρρέει. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα γλουταμίνης στο σώμα συνδέονται άμεσα με την απώλεια μυών.
Η γλουταμίνη εξασφαλίζει ότι το σώμα παραμένει σε κατάσταση αναβολισμού. Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έντονη άσκηση μπορεί γρήγορα να εξαντλήσει τη γλουταμίνη στα μυϊκά κύτταρα, αποδυναμώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τα επίπεδα της γλουταμίνης στο σώμα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η συμπλήρωση με γλουταμίνη μπορεί να αποτρέψει τη μείωση της συγκέντρωσης γλουταμίνης στην κυκλοφορία του αίματος, μετά από έντονη άσκηση.
Η γλουταμίνη βοηθά επίσης στη μείωση του καταβολισμού που προκαλείται από την αύξηση της κορτιζόλης, η οποία είναι σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η γλουταμίνη πράγματι εμποδίζει την παρέμβαση της κορτιζόλης στην πρωτεϊνοσύνθεση των μυών αλλά και στην αποκατάσταση.
Η μελέτη μας δείχνει ότι η γλουταμίνη έχει αντικαταβολικές ιδιότητες οι οποίες είναι ευεργετικές για τους αθλητές καθώς και τους bodybuilders.
Το συμπλήρωμα γλουταμίνης ανυψώνει τα επίπεδα γλουταμίνης στο σώμα και έχει αντικαταβολική δράση. Μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει το ποσό της βλάβης των μυών και να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν καταναλώνεται μετά την προπόνηση, όταν δηλαδή ο καταβολισμός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.