Όταν αναφερόμαστε στην διατροφή των παιδιών η άποψη που επικρατεί είναι ότι, ένα παιδί θα πάρει ό, τι χρειάζεται για την ανάπτυξη του, μέσα από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο αυτή η παραδοχή είναι η βάση δύο μη ρεαλιστικών υποθετικών σεναρίων.
Σε αυτό το άρθρο, η Jenny Logan εξηγεί γιατί πολλοί διατροφολόγοι προτείνουν στις μέρες μας τα συμπληρώματα διατροφής για παιδιά, ώστε να υποστηρίξουν την σημαντική περίοδο ανάπτυξης τους αλλά και να προσφέρουν πρόσθετη διατροφική ενίσχυση.
Γράφτηκε από την Jenny Logan DNMed. (Η Jenny είναι διατροφολόγος και έχει συνεργαστεί με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής Health Foods Stores και ιδιωτικές κλινικές στη Μεγάλη Βρετανία για πάνω από 20 χρόνια.)
Η άποψη λοιπόν ότι η καθημερινή υγιεινή διατροφή των παιδιών είναι αρκετή για την ανάπυξη τους, βασίζεται σε δύο κυρίως υποθέσεις:
- Ότι ένα παιδί είναι πάντα πρόθυμο να φάει οτιδήποτε του προσφέρουμε στο τραπέζι - κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.
- Ότι οι γονείς έχουν πάντα το χρόνο να παρασκευάσουν ένα πλήρες γεύμα, χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα και αγνά υλικά - ένα σενάριο που επίσης δεν είναι και τόσο εύκολα εφαρμόσιμο..
Επιπλέον, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν απαντούμε τα ακόλουθα δύο βασικά ερωτήματα:
- Πόσοι από εμάς τρώνε την απαραίτητη ποσότητα φρούτων και λαχανικών καθημερινά;
- Ποια είναι η ποιότητα των τροφίμων που τρώμε;
Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι πείθουμε το παιδί μας να τρώει ότι του προσφέρουμε για φαγητό, χρησιμοποιώντας πάντα φρέσκα και αγνά συστατικά - πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι επιλογές μας περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται; Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι καλύτερες δίαιτες διατροφής μπορεί να αποτύχουν, λόγω της μειωμένης θρεπτικής αξίας των τροφίμων που αγοράζουμε. Η επεξεργασία, ο τρόπος αποθήκευσης και το μαγείρεμα των τροφίμων μπορεί συχνά να καταστρέψουν τα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τα τελευταία 80 χρόνια υπάρχει έως και 75% μείωση των θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο στα καθημερινά τρόφιμα.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι με το σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουμε μια πραγματικά ισορροπημένη διατροφή. Η Βρετανική Διαιτητική Ένωση διενήργησε έρευνα σε 21.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι κανένα(!) άτομο στη μελέτη αυτή δεν κατάφερε να επιτύχει την περίφημη ΣΗΔ (Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση) για όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά.
Απο την άλλη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), οποιοσδήποτε εμπίπτει στις παρακάτω κατηγορίες θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών:
- Όσοι τρώνε λιγότερο από 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
- Άτομα των οποίων η καθημερινή διατροφή δεν περιλαμβάνει τρόφιμα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και μικρές μερίδες άπαχου κρέατος, πουλερικών ή ψαριών
- Όσοι κάνουν δίαιτα χαμηλών θερμίδων (κάτω από 1200 ανά ημέρα)
- Όσοι είναι χορτοφάγοι ή vegan
- Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη
- Άτομα με τροφικές αλλεργίες
- Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία
- Άτομα άνω των 60 ετών
- Άτομα με ιστορικό καρδιακών παθήσεων
Οι παραπάνω περιπτώσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, γι 'αυτό και η JAMA συνιστά μια καθημερινή πολυβιταμίνη - που μπορεί να εξασφαλίσει την κάλυψη των διατροφικών αναγκών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η παιδική ηλικία είναι μια σημαντική περίοδος για την ανάπτυξη του οργανισμού, πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν τα παιδικά συμπληρώματα διατροφής, ώστε να εξασφαλίσουν την κάλυψη των διατροφικών κενών από την καθημερινή διατροφή.
Στη σειρά Kidz της Natures Aid θα βρείτε φυτικά συμπληρώματα κατάλληλα για για παιδιά όπως Πολυβιταμίνη σε σταγόνες, D3 σε σταγόνες, Ωμέγα-3, Βιταμίνη C, κ.α.
Στο Blog της Natures Aid μπορείτε να διαβάσετε και το ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την Σημασία της Βιταμίνης D στα παιδιά.
Αναδημοσίευση από το Blog της Natures Aid Greece