Πόσο συχνά ακούτε τον ισχυρισμό ότι οι βιταμίνες από τα τρόφιμα είναι πολύ καλύτερες από τα συμπληρώματα; Μάλλον τόσο συχνά ώστε η λέξη «φυσικό» να έχει θετική χροιά, ενώ το «συνθετικό» ή «χημικό» να έχει αρνητική.

Η απάντηση στον ισχυρισμό δεν είναι τόσο απλή. Για παράδειγμα, το συμπλήρωμα βιταμίνης Κ έχει πολύ καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από το αντίστοιχο φυτικό, εξαιτίας των μεμβρανών που είναι σφιχτά συνδεδεμένο με το φυτό.

Επιπλέον, εκτός από βιταμίνες, άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να  είναι πιο αποτελεσματικά σε μορφή συμπληρώματος. Ένα παράδειγμα είναι η κουρκούμη ή αλλιώς κουρκουμάς, η οποία σε μορφή συμπληρώματος συνδυάζεται με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού. Σε αντίθετη περίπτωση, η βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά είναι πολύ χαμηλή, όταν καταναλώνεται σε μορφή τροφής.

Πολλά συμπληρώματα έχουν φυσική και συνθετική μορφή. Αυτό επιτρέπει να είναι προσιτά σε πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, εάν η βιταμίνη Β12 δεν ήταν δυνατό να συντεθεί και να τη βρούμε σε συμπλήρωμα διατροφής, θα ήταν πολύ δαπανηρή η λήψη της από πολλούς χορτοφάγους και vegans, οι οποίοι χρειάζονται μία συνεπή πηγή της βιταμίνης Β12.

Καταλήγοντας οι βιταμίνες από τα τρόφιμα δεν είναι απαραιτήτως καλύτερες από τις βιταμίνες από τα συμπληρώματα. Πολλά παραδείγματα συμπληρωμάτων διατροφής που καταναλώνονται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.