Σε όλα τα τυποποιημένα σκευάσματα προς κατανάλωση (τρόφιμα, συμπληρώματα, χυμούς, κλπ) προστίθενται τεχνητά συστατικά για να βελτιώσουν ιδιότητες όπως η οσμή, η γεύση, το χρώμα, η υφή κ.λ.π., αλλά προπάντων για να αυξήσουν την ικανότητά τους να συντηρηθούν. Οι πιο γνωστές ομάδες προσθέτων είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τα πηκτωματογόνα και τα ενισχυτικά γεύσης.
Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν. Σε κάθε πρόσθετο αντιστοιχεί ένας τριψήφιος ή τετραψήφιος αριθμός. Πριν από τον αριθμό υπάρχει η ένδειξη Ε που δηλώνει ότι έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρησιμοποιώντας τον κωδικό αριθμό δεν συγχέονται τα πρόσθετα που έχουν περισσότερα από ένα ονόματα, ή παρόμοια ονόματα και επίσης εξοικονομείται χώρος κατά την επισήμανση των συστατικών του εκάστοτε σκευάσματος.
Ο καταναλωτής μπορεί να ελέγξει ποια πρόσθετα περιέχονται σε ένα τρόφιμο, διαβάζοντας την ετικέτα. Στον κατάλογο των συστατικών τα πρόσθετα αναφέρονται υποχρεωτικά με το όνομα της κατηγορίας και το ειδικό τους όνομα ή τον αριθμό Ε.
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στη σελίδα του ΕΦΕΤ