Μπορεί σαν ουσία να μην σας λέει πολλά, ωστόσο χρησιμοποιείτε γλυκίνη κάθε μέρα για να ενισχύσετε το σώμα σας και να το βοηθήσετε να λειτουργήσει σωστά. Αυτό το αμινοξύ είναι απαραίτητο για διάφορες μυϊκές, γνωστικές και μεταβολικές λειτουργίες. Βοηθά στη διάσπαση και τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών όπως το γλυκογόνο και το λίπος που χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας, καθώς  και στη διαδικασία υποστήριξης  του ανοσοποιητικού, πεπτικού και νευρικού συστήματος.
 
l-γλυκίνηΣτο ανθρώπινο σώμα, η γλυκίνη βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο δέρμα, στους συνδετικούς ιστούς των αρθρώσεων και στον μυϊκό ιστό. Είναι ένα από τα βασικά αμινοξέα που χρησιμοποιούνται για το σχηματισμό κολλαγόνου και ζελατίνης, και μπορεί να βρεθεί στο ζωμό των οστών και σε άλλες πηγές πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, η γλυκίνη (μαζί με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η προλίνη και η αργινίνη) είναι ο λόγος  που ο ζωμός από κόκαλα  χαρακτηρίζεται ως  "υπερτροφή" λόγω της καταπληκτικής επουλωτικής του δράσης.
 


Οφέλη και χρήσεις της γλυκίνης


Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τα Τμήματα Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η γλυκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από παθήσεις όπως έλκος, αρθρίτιδα, σύνδρομο διαρροής, διαβήτη, νεφρά και καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχές του νευρικού συστήματος, χρόνια κόπωση και  διαταραχές του ύπνου. (βλ παραπομπή).  Όπως όλα τα αμινοξέα,  η γλυκίνη μπορεί να βρεθεί σε μορφή συμπληρώματος, αλλά είναι εύκολο - και μάλλον ακόμα πιο ευεργετικό - να τα αποκτήσετε από φυσικές πηγές τροφίμων.
 
Μερικά από τα πολλά πλεονεκτήματα της γλυκίνης για την υγεία είναι:
 

  • Βοηθάει στη δημιουργία  άπαχης μυϊκής μάζας
  • Την πρόληψη της σαρκοπενίας (μυϊκή απώλεια ή έλλειψη)
  • Παίζει ρόλο στην παραγωγή ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης
  • Ενισχύει τις ψυχικές επιδόσεις και τη μνήμη
  • Βοηθάει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και των επιληπτικών κρίσεων
  • Προστατεύει το δέρμα από σημάδια γήρανσης ή κυτταρικές μεταλλάξεις
  • Προστατεύει το κολλαγόνο στις αρθρώσεις και μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις
  • Βελτιώνει την ευελιξία και την εμβέλεια της κίνησης
  • Συμβάλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2
  • Βελτιώνει  την ποιότητα του ύπνου
  • Μειώνει τις φλεγμονές  και την καταστροφή από ελεύθερες ρίζες (οξείδωση)  αυξάνοντας την παραγωγή γλουταθειόνης
  • Ενισχύει  την επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα
  • Παράγει χολικά άλατα και πεπτικά ένζυμα
  • Βοηθάει στη μείωση των αλλεργικών και αυτοάνοσων αντιδράσεων
  • Ενισχύει τα ενεργειακά επίπεδα και καταπολεμάει την κούραση
  • Συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Καταπολεμάει τις επιδράσεις του άγχους και του στρες

 
 
Συνταγές και Συμπληρώματα Γλυκίνης

 
Η λήψη γλυκίνης στη διατροφή σας είναι ίσως πιο εύκολη από ό, τι νομίζετε. Ο ζωμός των οστών είναι μια σημαντική πηγή γλυκίνης και άλλων αμινοξέων, είναι φθηνός, απλός να μαγειρευτεί στο σπίτι και έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Ο ζωμός των οστών - ο οποίος αποτελείται από σιτηρά σιγοβράζοντας ζωικά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των οστών, του δέρματος και των τενόντων, περιέχει φυσικό κολλαγόνο, το οποίο απελευθερώνει σημαντικά αμινοξέα και άλλες ουσίες που συχνά λείπουν από τις σημερινές διατροφικές συνήθειες.
 
Ωστόσο, αν δεν είστε διατεθειμένοι να καταναλώσετε ζωμό οστών - αν είστε χορτοφάγος ή vegan - η γλυκίνη μπορεί να ληφθεί και από φυτικές τροφές. Φυτικές πηγές γλυκίνης είναι τα φασόλια, τα  Λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το κουνουπίδι και η κολοκύθα. Επίσης τα φρούτα όπως η μπανάνα και το ακτινίδιο. Εκτός από τον ζωμό των οστών, η γλυκίνη μπορεί επίσης να βρεθεί σε "πλήρεις πηγές πρωτεϊνών" (ζωικές πρωτεΐνες), συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των πουλερικών, των αυγών και των ψαριών.
 
Φυσικά αν ο τρόπος διατροφής σε το επιτρέπει μπορείτε να λάβετε την l-γλυκίνη ως συμπλήρωμα διατροφής.
 


 
Συμπερασματικά για τη γλυκίνη

Η γλυκίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται στις τροφές (κρέας, πουλερικά, αυγά, λαχανικά κ.α) που βοηθά να σχηματιστεί κολλαγόνο και ζελατίνη, ουσίες που είναι σημαντικές για την κατασκευή συνδετικού ιστού σε όλο το σώμα.
Η γλυκίνη είναι ευεργετική για άτομα με πόνους στις αρθρώσεις, πεπτικές διαταραχές,  συμπτώματα κόπωσης, προβλήματα στον ύπνο, άγχος και χαμηλή ανοσία.

Είναι επίσης δεδομένο από επιστημονική έρευνα, ότι συμβάλει στην ποιότητα του ύπνου και με αυτό το τρόπο βελτιώνει σημαντικά την ημερήσια απόδοση!
Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα γλυκίνης ή ανώτατο όριο και μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε υψηλές δόσεις έως και 15-60 γραμμάρια ημερησίως, όταν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε μια τυπική σύγχρονη διατροφή καταναλώνουν μόνο περίπου 2 γραμμάρια γλυκίνης καθημερινά, πιθανότατα επειδή αποφεύγουμε τροφές όπως ο ζωμός από τένοντες και οστά  ζώων που έχουν υψηλή συγκέντρωσης γλυκίνης.